하랄(Halal)은 아랍어로 '합법적인' 또는 '승인된'이란 뜻으로 이슬람권에서 섭취가능한 식음료를 의미한다.

원래 건강에 해로운 식재료나 가공과정을 없애기 위한 목적에서 시작된 것으로 대부분의 무슬림들이 돼지고기 섭취를
 
금기시하거나 샤리아법에 맞게 '하랄'되지 않은 소고기를 먹지 않는 것도 '하랄'을 지키기 위해서라고 한다.


무슬림들이 섭취할 수 있는 재료와 가공과정을 거친 식음료에 대해 아예 '하랄'인증을 부여하여 인증여부에 따라

먹을 수 있는 음식과 먹을 수 없는 음식으로 구분하고 식당에도 '하랄'인증마크를 부착하도록 법제도를 정비하는

국가들이 늘고 있다. 싱가폴이나 말레이시아가 대표적인 사례이다. 특히 무슬림이 전세계 인구의 20%를 차지할

정도로 비중이 크다는 것을 감안하면, '하랄'은 비즈니스 차원에서도 중요한 의미를 지닌다고 할 수 있다.

(*자료원: 싱가포르 회교도위원회(MUIS))


A.         What is Halal – The General Principles

                  하랄이란? – 일반원칙

 

According to the Islamic view, all food and drinks can be classified under one of the following categories:

회교도 기준에 의하면 모든 식음료는 가지로 분류됨.

 

1)        Halal  (하랄)

 

'Halal' is an Arabic word which means lawful or allowable. Any food or drink which falls under this category is permitted for consumption. Most food and drinks are considered Halal unless they are stated clearly in the Quran and Hadith as forbidden or non-Halal.

하랄이란 아라비아 어로 합법적인또는 승인된이란 의미임. ‘코란 하디스에서 금지 되거나 비하랄로 명백히 명시되지 않는 대부분 식음료는 하랄로 간주됨.

 

2)        Non-Halal  (비하랄)

 

'Non-Halal', also traditionally known as 'Haram', means unlawful or unallowable. As the name implies, any food or drink which is classified as non-Halal is prohibited for consumption. In general, all harmful things are non-Halal.

전통적으로 하람이라고 알려진 비하랄 불법적인또는 비승인된이란 의미임. 비하랄로 분류된 식음료는 소비가 금지되어 있고, 일반적으로 해로운 것들이 비하랄로 분류됨.

 


3)        Syubhah  (삽하)

 

Any food or drink which lies within the grey area and does not fall clearly under the Halal or non-Halal category is classified as 'Syubhah', alternatively called questionable or dubious.

One example of a Syubhah ingredient is lecithin. Lecithin can be derived from plants or animals. It is considered Halal if the lecithin comes from plants but non-Halal should it come from pigs or animals that are not slaughtered in accordance with the Islamic law.

명백히 하랄이나 비하랄로 분류되지 않은 애매한또는 의심스러운식음료들이 이분류에 속함.  일례로 레씨틴 함유물. 이는 식물뿐 아니라 동물에서도 추출 가능하며 식물에서 추출된 레씨틴은 하랄로 분류되나 돼지 또는 회교도 법에 의해 도살되지 않은 동물에서 추출됐다면 비하랄로 분류.

 

 

B.          The Potential of Halal-certified Products (하랄 인증 품목에 대한 잠재력)

 

·               Muslims representing 20.12% of the total world population, and have become the second largest community on earth after the Christians  
전세계 인구중 20.12% 회교도이며 이는 기독교인 다음으로 많은 인구임.


·               Muslims are the majority in 57 countries and are also a sizeable minority in some countries such as France.
인구의 대다수가 회교도인 국가가 57 이며, 프랑스 같은 나라에서는 소수 이나 많은 인구가 회교도임
.

·               With 1.8 billion Muslims worldwide, the global halal market is worth about S$245 billion (USD153 billion) – a huge market for food manufacturers to tap on.
전세계적으로 18 회교도가 있으며 세계적인 하랄 마크의 가치는 2,450 싱가포르 달러 (미화 1530) 이는 식품제조업체가 개발 가능한 거대한 시장임
.

·               SE Asia is home to more than 250 millions Muslims (Indonesia, Malaysia and Brunei with large Muslims populations).
동남아는 25천만을 상회하는 회교도의 중심지 (거대한 회교도를 가진 인도네시아, 말레이지아, 브루나이
)

·               The Middle East market is a big one market, with an estimated population of 187 million, or 2.9 per cent of the world population. Besides having strong purchasing power, Middle Easterners generally have big families and make purchases in bulk.
187백만 인구를 구성하는 (세계인구의 2.9%) 중동지역 역시 시장임. 커다란 구매력 아니라, 중동지역 사람들은 일반적으로 대가족으로 구성되고 이에 따라 대량구매 성향이 있음
.

·               The growing affluence and sophistication of Muslim populations has fuelled demand for halal food.
회교인구가 점차 부유해지고 세련되어짐에 따라 하랄 식품에 대한 요구가 늘어남.

  


Annex 1                        

 

Sources of Halal Food (하랄음식재료)

 

1.      Animals (동물)

 

Animals can be divided into two categories namely:  (동물은 크게 두가지로 구분됨)

i)    Land Animals  (육지동물)

ii)   Aquatic Animals (해양동물)

 

i)    Land Animals (육지동물)

 

All land animals are lawful as food, except the following:

아래사항을 제외한 모든 육류는 합법적인 음식임

 

a.     animals that are not slaughtered according to Shariah law;
이슬람 샤리아 (인간의 올바른 삶을 구체적으로 규정한 ) 의해 도살되지 않은 동물의 고기


b.     pigs;  

         돼지고기

c.     dogs;

          개고기

d.     animals with long pointed teeth (canines or tusks), which are used to kill prey, such as tigers, bears, elephants, cats and monkeys;

         이빨을 가지고  먹이를 죽이는 동물들의 고기 (호랑이, , 코끼리, 고양이 또는 원숭이 )

e.     birds with talons or predator birds;

          긴발톱을 가진 새의 고기, 또는 육식하는 새의 고기

f.      animals that are enjoined by Islam to be killed including mice, scorpions, snakes, crows, centipedes, etc;
, 스콜피언, , 까마귀, 지네


g.     animals that are forbidden to be killed including ants, bees and woodpeckers;
살육이 금지된 동물 : 개미, , 딱다구리


h.     creatures that are considered filthy by the public such as lice and flies; and
일반적으로 더럽다고 알려진 , 파리
       

i.      animals that live both on land and in water (amphibians) such as frogs and salamanders.

         개구리나 도룡뇽 같은 수륙양생동물 (양서류)


ii) Aquatic Animals (해양동물)

 

Aquatic animals are those, which live in water and cannot survive outside it, such as fish. All aquatic animals are Halal except those that are poisonous, intoxicating or hazardous to health.

물고기 같이 수중이외에서는 생존 불가능한 해양 수산물. 독성이 있거나 사람의 건강에 해를 끼치는 수중동물들을 제외한 모든  것은 하랄임.

 

2.          Plants  (식물)

 

All types of plants products are Halal except those that are poisonous, intoxicating or are hazardous to health.

독성이 있거나 사람의 건강에 해를 끼치는 식물들을 제외한 모든  것은 하랄임.

 

3.          Drinks (음료)

 

All kinds of water and beverages are Halal as drinks, except those that are poisonous, intoxicating or are hazardous to health and that are mixed with "najis" e.g. alcoholic beverages, flavouring wines, etc

독성이 있거나 사람의 건강에 해를 끼치는 음료와 알콜성분이 있는 음료들을 제외한 모든  것은 하랄임.

 

 


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